ŽIVLJENJEPIS TOVARIŠICE LUDOVIKE GORIČAR

V januarju letošnjega leta smo obiskali v Domu starejših občanov Grosuplje tudi našo članico Ludoviko Goričar. V spodnjem prispevku objavljamo njeno življenjsko pot, ki ga je zaznamovala druga svetovna vojna, kakor tudi njeno družino. Hvala za to njeno zgodbo, ki jo deli z nami in nas opominja, kako dragoceno je življenje, ki ga živimo v svobodi in naj se časi, ki so zaznamovali njeno mladost, ne vrnejo nikoli.

Ludovika Goričar se je rodila 15. novembra 1929 kot prvorojenka očetu Ludviku Možek, logarju in Angeli Možek, gospodinji na Turjaku.

V naslednjih letih so se rodile še sestre Mara, Tilka, Angela in Justina ter brat Ludvik kot zadnji, prav v začetku vojne leta 1941.

Oče Ludvik je bil leta 1943 odpeljan v koncentracijsko taborišče Dachau. Mama je bila naslednje leto po njegovem odhodu zverinsko umorjena s strani belogardistov-črnorokcev točneje 23. junija 1944, zato je skrb za otroke prevzela teta Angela Logar iz Turjaka. Skoraj po letu dni od umora matere Angele se je iz taborišča Dachau, leta 1945 vrnil oče Ludvik.

Ludovika se je kot 18-letno dekle priključila delovni akciji pri izgradnji železniške proge Šamac – Sarajevo, nato pa še istega leta tudi delovni akciji Goriški lijak.

 V letu 1948 si je želela pridobiti ustrezno izobrazbo in zaslužek, zaradi česar je se udeležila trgovskega tečaja v Dobrni in si pridobila poklic trgovska pomočnica. Njena prva zaposlitev je bila v trgovini na Vidmu.

Tam je spoznala svojega partnerja Janeza Goričarja, s katerim sta se leta 1950 poročila in si v vasi Podgorica  ustvarila družino, rodil se je prvorojenec Janko.

Družina Goričar se je 1951 leta priselila v Grosuplje, nato pa naslednjega leta v Višnjo Goro, kjer se je rodil drugi sin Matjaž in čez nekaj let tudi tretji sin Egon.

Čez dve desetletji pa se je družini ponudila priložnost dobiti stanovanje v Grosuplju, kjer le živela z možem Janezom do njegove smrti v letu 2002 in najstarejšim sinom do letošnjega leta. Ludovika od leta 2020 preživlja svoja mirna leta v Domu starejših občanov Grosuplje, žal pa se je družina poslovila tudi od najstarejšega sina Janka. V njena častitljiva leta prinašajo srečo in veselje pet vnukinj, trije pravnuki in  pravnukinja.

Delite na socialnem omrežju!