Vabilo na Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije

Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije je najdaljša slovenska transverzalna pot. Njen rojstni dan je 13. junij 1969, spominja pa na organizacijo kurirskih, telefonskih in radijskih zvez v narodnoosvobodilnem boju slovenskega naroda od 1941 do 1945 leta ter na kurirje in veziste, ki so v tem boju opravljali pomembne naloge prenosa in posredovanja pisnih, telefonskih in radijskih sporočil. Je živ spomenik vseh, ki so pri opravljanju teh nalog darovali svoja življenja.

Izjemno dobro organizacijo službe za zveze v NOV Slovenije so priznavale tudi zavezniške vojaške misije pri glavnem štabu NOV. Osebje za to področje bojevanja so izbirali  med vdanimi in pogumnimi borci. Po večini so bili to mladi ljudje, ki so se na svojih poteh znali varovati in izmikati številnim okupatorjevim oviram in pastem. Pogosto so bili tarče okupatorjevega orožja, zlasti na prehodih železniških prog, cest in voda. Številni so ostali na nedokončani kurirski poti. Na poti, ki jo v spomin nanje ter v spomin na vse žrtve in dogodke NOV imenujemo Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije. 

Pokrovitelja Poti sta Pošta Slovenije, d.o.o., Maribor in Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana. Predhodnik obeh pokroviteljev, Združeno podjetje PTT Slovenije, je 17. junija 1967 podelil domicil kurirjem in vezistom NOV Slovenije. Zaposleni v takratnem podjetju in obeh sedanjih družbah opravljajo delo, ki so ga med narodnoosvobodilnim bojem opravljali kurirji in vezisti.

Pot je speljana po vseh slovenskih pokrajinah, od Prekmurja do Slovenske Istre, v dolžini nad 1000 kilometrov. Pričetek je v Gančanih, kjer je 18. oktobra 1941 v spopadih z Madžari padel Štefan Kovač-Marko, voditelj narodnoosvobodilnega gibanja v Prekmurju. Konča pa se na Slavniku, kjer je bila od marca 1943 do osvoboditve kurirska postaja P-2, najjužnejša kurirska postaja na slovenskem ozemlju.

Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije je zaznamovana z modro-rumenimi okroglimi markacijami, ponekod pa so vidne še stare markacije TV. Modra barva je barva Telekoma Slovenije, rumena pa je barva Pošte Slovenije. Obe organizaciji sta pravni naslednici nekdanjih podjetij za ptt-promet tudi na področju organizacije in vzdrževanja Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Zato je utemeljena tudi odločitev za modro in rumeno barvo. Poleg tega so okrogle markacije tudi lepše in bolj skladne s planinskimi markacijami, s katerimi se na številnih poteh pojavljajo skupaj.

Pot je  obširno  opisana  v vodniku Jožeta Dobnika: Pot kurirjev in vezistov NOV. Kdor želi prehoditi to zanimvo pot lahko  na pošti kupi vodnik poti on dnevnik poti v kateregadobiti znak za prehojeno pot, kupi tudi dnevnik, v katerega se na  88 kontrolnih točkah odtisne žig. Več o poti lahko preberete na spletni strani :  http://www.pespoti.si/pkv.php Na Facebook strani  ZB NOB Grosuplje  lahko spremljate   slikovno reportažao naših članov, ki  letos hodijo po tej poti.  

Delite na socialnem omrežju!