Vabilo na Igman

Spoštovani,tudi prihodnje leto nas bo pot vodila na Igman. Potovali bomo s turističnim prevoznikom Vučko Tours iz Ljubljane, in sicer od 25. do 27. januarja 2019.Skupaj s tovariši iz BiH in drugih jugoslovanskih republik se bomo udeležili legendarnega igmanskega marša in se poklonili spominu na borce 1. proletarske brigade, med katerimi so bili tudi pripadniki slovenske čete Ivan Cankar, ustanovljene 5.novembra 1941 v Užicu. Z organizatorji je Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije – v letu 2019 bo minilo 75 let od zimske epopeje naše slavne divizije – sklenilo dogovor o sodelovanju; hkrati pa naj bi z udeležbo začeli uresničevati tudi del zavez iz 4. konference združenj borcev jugoslovanskih mest, ki je bila v Ljubljani 20. oktobra 2018 in na kateri je bilo med drugim sklenjeno, da bomo obnovili sodelovanje med nekoč pobratenimi mesti in med mesti heroji, kar Ljubljana in Sarajevo sta. Med potjo si bomo ogledali še nekaj znamenitosti. Tisti, ki se nam želite pridružiti, nam to zaradi organizacije sporočite čimprej, najkasneje pa do 10. 1. 2019 na številko 041 362 110 ali 041 459 659

  1. dan: petek, 25. 1. 2019                                   

Odhod iz Ljubljane izza Gostilne in picerije Jurman na Zaloški cesti ob 5.00, Novo mesto ob cca 6.00.Pot s krajšimi postanki za kavo in WC bomo nadaljevali do muzeja na prostem Ljubačke doline v bližini Banjaluke, kjer bomo imeli ob cca 12.00 voden ogled in kosilo.

Etnološka vas Ljubačke doline je zasnovana in postavljena kot muzej na prostem. Pokazati želi življenje skupnosti na tem območju, njeno tradicionalno arhitekturo,materialno kulturo in pohištvo s konca 19. in začetka 20. stoletja. Več na http://etno-muzej.com/etno-selo/

Po kosilu in ogledu etno vasi bomo pot nadaljevali do Jajca, kjer bomo imeli enourni postanek za kavo in ogled muzeja AVNOJ-a. Nato se bomo odpeljali do hotela v Sarajevu, kjer se bomo namestili v sobe in večerjali.

  • dan: sobota, 26. 1. 2019

Po zajtrku se bomo odpeljali do Plandišta, od koder so se borci 1. proletarske brigade med usodnim vsiljenim maršem začeli vzpenjati proti Igmanu. Tam bo krajša slovesnost. Nato bomo nadaljevali vožnjo do Planinskega doma Brezovača in se ob 11. uri udeležili polaganja vencev v spomin na padle borce v 2. sv. vojni in vojni 91–95. Tam je tudi začetek pohoda do Velikega polja na Igmanu,kje bo ob 13.00 osrednja prireditev v spomin na legendarni marš. Pohod ni zahteven, morate pa se primerno obleči in obuti. Kdor hoje ne bi zmogel, se bodo Velikega polja peljal z avtobusom.

Pokončani slovesnosti in druženju ob vojaškem pasulju se bomo okoli 16. ure vrnili v hotel, kje si boste lahko odpočili in se nato odpravili na znamenito Baščaršijo v središču Sarajeva. Po večerji se bomo družili ob glasbi.

  • dan: nedelja, 27. 1. 2019

Po zajtrku si bomo ob 8.30 ogledali Muzej sarajevskega predora rešitve in se nato odpeljali proti domu. Ustavili se bomo v Vogošći pri spomeniku na Grabljivih njivah. Tam je 1. proletarska brigada tudi začela svoj usodni pohod.

Med potjo bomo tudi kosili in si ogledali še kakšno znamenitost. V Ljubljano se bomo vrnili v večernih urah, predvidoma do 22.00.

V ceno (150 do 160 evrov – odvisno od števila potnikov) so vključeni prevoz, prenočitev v hotelu z večerjo in zajtrkom, dve kosili, ogledi in vstopnine ter organizacija in vodenje. Pojdi te z nami, lepo in zanimivo bo.

Aleksandra Jankovič

Delite na socialnem omrežju!