Spominska slovesnost v Frankolovem

V soboto, 9. 2. 2019 je bila v žalna slovesnost v spomin in poklon »frankolovskim žrtvam.« Občina Slovenske Konjice in Spominsko društvo »100 frankolovskih žrtev« na Stranicah sta organizirali izredno dobro obiskano in pietetno organizirano slovesnost.

Spomin na 12. februar 1945, ko se je nemški okupator, v izteku izgubljene vojne in v besu, za smrt nemškega funkcionarja maščeval tako, da je na jablane ob cesti obesil slovenske domoljube in talce, večinoma ujete partizanske borce. Smrt. Dokončna. Javna objava. Tik pred svobodo in tudi s podpisom: SS general Erwin Rösener.

Večurno obešanje, celo s petimi ljudmi na eno jablano, se je končalo okoli 12. ure. V opomin ostalim, so žrtve visele še do 14. ure, nakar so jih morali določeni zaporniki pokopati v dve grobišči.

Obujen spomin na enega najusodnejših dni je s svojim govorom počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije  g. Marjan Šarec. Program, polaganje vencev, praporščaki, navzočnost Slovenske vojske in Policije, veterani in tudi kratka zahvalna maša. Vstop v bližnji muzej je vreden obiska. Številni prijatelji iz vse Slovenije smo tiho in spoštljivo, v mislih podoživljali trpljenje izpred več desetletij.

Tekst in foto: Miloš Šonc

Galerija je v povezavi.

Delite na socialnem omrežju!