Spominska slovesnost na Korinju nad Krko

V soboto, 23. septembra 2017 je bila v počastitev spomina na 28 padlih italijanskih in petih slovenskih partizanov na Korinju nad vasjo Krka v letu 1944 organizirana slovesnost, ki so jo pripravili Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Krka, Kulturno društvo Korinj in Prostovoljno gasilsko društvo Korinj.

Skupno delo in prizadevanja vseh organizatorjev ter sodelujočih, mentorjev, učencev in učenk Podružnične šole Krka, OŠ Stična, častne straže Slovenske vojske, 1. spominskega Dolenjskega bataljona pod vodstvom Milana Baša, številnih praporščakov, Partizanskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodje profesorja Iztoka Kocena in prizadevnega koordinatorja Sama Marna, odlične sopranistke Rebeke Radovan, rogistov Lovske družine Krka pod vodstvom Žana Puša, Krajevne skupnosti Korinj, italijanskih članov A.N.P.I z udeleženima Ennionom Pironijem in Gastonom Martinuzzijem ter prevajalko in predsednico KO ZB za vrednote NOB Solkan tovarišico Vesno Bašin, so privabili kar lepo število udeležencev. Slovesnost sta odlično povezovala profesorica razrednega pouka ga. Mateja Jere Grmek ter recitator in glasbenik Rok Godec. Slavnostna govornika sta bila tovariš Ennio Pironi, predsednik Antifašističnega združenja italijanskih partizanov iz pokrajine Gorica in Miloš Šonc član odbora ZB za vrednote NOB Grosuplje.

Dodana vrednost  letošnje slovesnosti je bila še večja povezanost med krajani in organizatorji ter italijanskimi prijatelji. Vse to je izboljšalo kvaliteto dela in zagotovilo še večjo udeležbo na slovesnosti.

Že tradicionalna spominska  slovesnost je dosegla svoj namen. Popularizirala je splošne človeške vrednote in tudi vrednote narodnoosvobodilnega boja ter utrdila mednarodno sodelovanje, s ciljem zagotoviti svet brez vojn in krivic, svet miru ter napredka.

Govor Miloša Šonca v povezavi.

Govor Ennia Pironija v povezavi.

Donacija zastave veleposlaništva Republike Italije.

Tekst: Miloš Šonc

Slike so v povezavi.

 

Delite na socialnem omrežju!