Slovesnost na Pristavi pri Stični

V soboto, 18. julija 2020, so delegacije Združenj borcev za vrednote NOB občin Ivančna Gorica, Domžale, Škofja Loka in Jesenice na Pristavi pri Stični položile vence in šopke pri spomeniku petim padlim aktivistom OF z območja Gorenjske in enemu domačinu, ki so jih na tem mestu pobili domobranci in nemški okupatorji ob njihovem vračanju iz Bele krajine s 6. partijskega tečaja za člane okrožnih in pokrajinskih organov OF v domače kraje. 

Na slovesnosti je govorila evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon. Objavljamo nekaj poudarkov z njenega govora: “Zgodovina, ki se je pisala na dolenjskih gričih, zasluži spomin. Ker je pomembna za državnost današnje samostojne Slovenije. Danes se ne spominjamo le aktivistov OF, ki so na tem mestu padli pod streli okupatorja, ampak tudi vseh drugih, ki so v času NOB dali svoja življenja za domovino v imenu srčnosti, tovarištva in vere v svobodo naroda. Spominjamo se tudi domoljubov, ki so desetletja kasneje na teh mestih na skrivnih sestankih snovali rojstvo samostojne, neodvisne države…

…Močnejša Slovenija, močnejša Evropa, prostor spoštovanja, strpnosti, sodelovanja in odgovornosti. To je edini pravi odgovor na izzive. To je moja vizija, za katero si srčno želim, da bi jo lahko začeli uresničevati. Kot evropska poslanka, voditeljica socialnih demokratov in državljanka si in si bom za to še naprej močno prizadevala. Verjamem, da smo sposobni doseči pomiritev, konsenz, nato pa z ljudmi, ki verjamete v skupne cilje, skupno delo in resnično povezovanje, to vizijo tudi uresničiti.”  

Za NOB Stična Alenka Bajrami

Delite na socialnem omrežju!