Slovesnost na Pristavi nad Stično

Pri Partizanskem domu na Pristavi nad Stično, kjer so se med NOB križale partizanske in kurirske poti,  tu je bila t. i. TV-3 ( točka veze), v času pred osamosvojitvijo leta 1990 pa so se sprejemali  pomembni osamosvojitveni dokumenti, je bila v soboto, 15. julija 2017 spominska slovesnost v čast padlim borcem – aktivistom, ki so se vračali s tečaja v času NOB. Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Stična, Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje in Združenje Sever – odbor Grosuplje, so pripravili poleg proslave tudi pohod. Skupna organizacija slovesnosti je dokaz skupnega spoštovanja vrednot in boja za svobodo ter neodvisnost.

Pohod se je začel s pozdravnim nagovorom predsednika KO ZB za vrednote NOB Stična tovariša Andreja Kreseta pri spomeniku padlim in žrtvam v Stični ter nadaljeval ob domačiji narodnega heroja Jožeta Kovačiča in hiši Silvestra Podobnika – Silva. V Metnaju smo se pohodniki ustavili ob pomniku padlega narodnega heroja in komandanta I. brigade VDV Albina Grajžerja ter nato na Pristavi ob pomnikih družine Plankar – Tonjeva, padlih tečajnikov ter tetraedru osamosvojitvene vojne.

Spoštljiv spomin na vse dogodke je ob vsakem spomeniku opisal nečak Jožeta Kovačiča tovariš Tone Kovačič.

Položitev vencev na pomnik na Pristavi, ob častni straži Slovenske vojske, je ob minuti molka za vse padle dokaz, da junaki za svobodo niso pozabljeni. K temu je prispeval tudi spominski kovanec oz. medalja z likom narodnega heroja Jožeta Kovačiča, ki jo je prispeval Marjan Kastelic.

Slavnostni govornik na proslavi je bil poslanec v državnem zboru Janko Veber. Poudarki iz njegovega govora so bili usmerjeni tudi v današnji čas ter predvsem opozorila za izboljšanje položaja malega človeka in pošteno vodenje države oz. družbe. (Glejte govor v prilogi – Spominska svečanost Pristava nad Stično med NOB).

Pester in zanimiv kulturni program so sooblikovali: skupina pevcev PPZ, Mešani pevski zbor Sončni žarek, Ženski pevski zbor Harmonija, Ženski pevski zbor Šentrupert, solistka Nataša Loborec – Perovšek, recitacije so izvedli Tatjana Zadel, orgličar je bil Tone Zaletel, povezovalka programa pa je bila Nuša Volkar.

Med prijateljskimi obrazi na slovesnosti sta bila poleg številnih drugih tudi ugledna borca general Lado Kocjan in polkovnik Franc Sever – Franta.

Kljub poletnim dnevom je bil izredno številčni obisk slovesnosti na Pristavi dokazilo, da spomin na preteklost ne bo zbledel, hkrati pa je navdih vsem nam za današnje pogumne, strokovne in poštene korake v vsakdanjem življenju.

Slike in tekst: Miloš Šonc

 

Slike so v povezavi.

Delite na socialnem omrežju!