Slovesnost na Korinju nad Krko

V soboto, 22. septembra 2018 je bila na Velikem Korinju nad Krko spominska slovesnost v spomin padlih italijanskih in slovenskih partizanov med vojno.

Priprave domačinov, ki se skupno organizirali topel sprejem vsakoletnih italijanskih gostov, so bile vestne in prisrčne. Kljub slabemu vremenu so zato skrajšan kulturni program popestrili Partizanski pevski zbor, ki ga je  vodil zborovodja Iztoka Kocen, otroci POŠ Krka, sopranistka Rebeka Radovan, recitatorka Tatjana Zadel, harmonikar Vasja Kos in spretna povezovalca Mateja Jere Grmek in Rok Godec.

Uvodna govornica namestnica predsednika KO ZB za vrednote NOB Krka tovarišica Milica Mihelčič je podala spremna besede, ki jih je namenil italijanski veleposlanik ob donaciji italijanske zastave. Slavnostni govornik Miloš Šonc pa je težiščne besede namenil miru in sodelovanju.

Tako Slovenska vojska kot praporščaki so vestno opravili svojo dolžnost.

Okrepčilo v obliki odličnega golaža, ki ga je doniral predsednik KO ZB za vrednote NOB Krka  tov. Simon Sedevčič ter slastno pecivo iz domače peke neutrudnih gostiteljic iz Korinja, so na mrzel in deževni dan, skupaj s čajem ogreli vse obiskovalce.  Iz srca dano darilo kozarček domačega gozdnega medu donatorja tovariša Avgusta Grila ter cvetlice pa so nastopajočim, praporščakom in posameznim gostom popestrile dan. Tudi knjige »Pomniki NOB v občini Grosuplje« s posvetilom, so bili za nekatere goste, ki so že dlje časa navzoči na navedeni slovesnosti, umestno darilo.

Še enkrat pa moram poudariti prizadevnost vseh organizatorjev, prijaznost krajanov in obiskovalcev, kar vse skupaj je največji prispevek k miru in sožitju vseh ljudi.

Govor slavnostnega govornika Miloša Šonca.

Galerija je v povezavi.

 

Tekst: Miloš Šonc

Foto: Uroš Šonc

Delite na socialnem omrežju!