Slovesnost na Cviblju pri Žužemberku

Več kot 1200 padlih in žrtev z Dolenjske, ali padlih borcev NOB na Dolenskem je bilo v soboto, 20. 10. 2018 vzrok za slovesnost na Cviblju pri Žužemberku. Dokaz spoštovanja do vseh navedenih je bil slavnostni govornik, predsednik vlade R Slovenije gospod Marjan Šarec. Z nizanjem znanih zgodovinskih dejstev je izrazil čustva vseh navzočih in potrdil pripadnost vrednotam NOB ter današnjega časa. Navzočnost in organizacijska podpora slovesnosti župana Žužemberka g. Franca Škufce, je za razliko od nekaterih sosednjih občin dokaz, da sodelovanje in spoštovanje naše skupne zgodovine ni ovira. Prej nasprotno. 

Tudi pripadniki spominske enote so z orožjem, tako kot se spodobi in kljub metanjem polen pod noge ter oviram v organizaciji ZB izrazili svojo hvaležnost padlim za svobodo. Prav tako kot pripadniki Slovenske vojske in praporščaki, ki so s protokolom počastili vse žrtve.

Kulturni program je od recitalov, do pesmi Marjetke Popovski in pevskega zbora do rogistov pritegnil pozornost navzočih obiskovalcev. Številne delegacije, od predsednika vlade do vseh ostalih, so s položitvijo cvetja počastile spomin na junake, ki počivajo na vrhu Cviblja.

Galerija je v povezavi.

 

Tekst: Miloš Šonc

Delite na socialnem omrežju!