Partizanska bolnišnica JAUHE 2020

Po skoraj dveh mesecih izolacije zaradi korona virusa, po spremenljivem in deževnem spomladanskem vremenu, smo se končno odločili, da se odpravimo na partizansko bolnišnico Jauhe.

Člani naše KO ZB Krka : Gerta Gregorka, Tončka Radin, Franc Kožar, Franc Gačnik in jaz smo se oboroženi z žagami, škarjami, kosilnico in podobnimi rečmi podali na  delovno akcijo.  Področje partizanske bolnišnice je bilo dokaj zaraščeno in neprehodno. Pokosili smo dostopno pot do vrtače in okolico, očistili in uredili  krožno pot v vrtačo do spominske plošče in naprej do grobišča. Pretekla leta smo v tem času organizirali pohod učencev POŠ Krka in Zagradec ter ogled bolnišnice, kar pa letos žal ne bo izvedljivo. Odziv učencev je bil presenetljiv, z zanimanjem so prisluhnili opisom dogodkov iz tistih borbenih časov in si slikovito predstavljali ranjence, ki so jih zdravili v nemogočih pogojih …. Vsekakor  bomo tudi  v bodoče še naprej organizirali podobne aktivnosti.

V preteklem mesecu, ob Dnevu boja proti okupatorju smo obiskali večino spomenikov in obeležij v našem okolju, ter položili cvetje in prižgali svečko (Zagradec, Korinj, Marinča vas, Krka, Hočevje…)

Delite na socialnem omrežju!