Nov spomenik na Jelenovem Žlebu 2019

V soboto, 30. marca 2019 je bil zopet odkrit nov partizanski spomenik na Jelenovem Žlebu. Slovesno dejanje, katerega eden glavnih akterjev je bil general Lado Kocjan, ki se je tudi udeležil znamenite in zmagovite bitke, je letos že tretjič odkrival spominsko obeležje. Tudi to je povedno in kaže na odnos nekaterih, ki se nikakor ne morejo sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi, ko in kjer so Gubčeva, Cankarjeva, Tomšičeva in Šercerjeva brigada 26. marca 1943 hudo porazile okupatorsko italijansko vojsko. V taktičnem boju, ki je predstavljal srečanje dveh nasprotnih sil na pohodu, so imeli Italijani več kot sto mrtvih vojakov in so doživeli najhujši poraz na slovenskih tleh.

Spominski pohod, simpatična slovesnost in prijetno druženje so v prekrasnem dnevu zapolnili sobotni čas.

Umestno pa bi bilo, da nov spomenik in navedena aktivnost ne bi motili tistih, očitno zagretih domačih zagovornikov izdaje, ki se spravljajo na vse pozitivno, kar je obstajalo v preteklosti. V svoji zadrtosti se najverjetneje ne zavedajo, da je kakršnakoli izdaja lastnega naroda in njeno zagovarjanje nesprejemljivo. Kadarkoli in kjerkoli.

Morda sicer malo drugačen zaključek navedenega teksta, ki pa je vseeno umesten, ker se zadnje čase kar pogosto dozdeva, da se neka že davno pokopana večvrednostna rasna miselnost ponavlja in je zato razbijanje spomenikov normalna stvar. Tudi navzočnost častne enote Slovenske vojske, praporščakov in predsednika Državnega zbora Republike Slovenije ter besede vseh govornikov pa so dokaz, da se točno ve, kaj je prav in kaj ne. Naj tako tudi ostane.

Galerija je v povezavi.

Tekst in slike: Miloš Šonc

Delite na socialnem omrežju!