Kobariška republika 1943 – 2018

Spominska prireditev v Kulturnem domu v Kobaridu, v soboto, 29. 9. 2018 ob 75. obletnici Kobariške republike in v organizaciji Občine Kobarid z županom Robertom Kavčičem na čelu ter ZB za vrednote NOB Bovec, Kobarid in Tolmin s predsednikom Vojkom Hobičem s sodelavci je privabila ter napolnila dvorano. Kulturni program je bil kot vedno ob takšnih priložnostih poln spomina na preteklost, spoštljivih besed in z občutkom zapetih pesmi.

Navzočnost udeležencev NOB kot npr. generala Lada Kocjana, najbližjih sorodnikov narodnega heroja Marka Redeloghija in drugih, so dali slovesnosti še poseben pečat.

Prav tako pa seveda v avli Kulturnega doma Kobarid tudi razstava slik otrok in eseji na navedeno temo. Tudi pravkar izdana knjiga z naslovom Kobariška republika je pritegnila pozornost.

Važno je poudariti, da so predstavniki A.N.P.I iz Furlanije Juliijske krajine in ZB za vrednote NOB Bovec, Kobarid in Tolmin pred slovesnostjo podpisali listino o pobratenju organizacij in se dogovorili o konkretnih aktivnostih na obeh straneh meje. In sicer o postavitvi spominskih plošč ob napadu partizanov na vojaško nemško letališče v Vidmu in v spomin padlih italijanskih partizanov ob Soči, ko so branili Kobariško republiko, ki je nastala po kapitulaciji Italije. Z organiziranjem ne le vojaškega, temveč celokupnega življenja Primorcev na tem področju slovenske zemlje, so tako vodje kot prebivalstvo spoznali, kaj pomeni živeti v svobodi. Položitev spominskega venca sredi Kobarida je le majhna oddolžitev za prispevek vseh v času Kobaridske republike.

Omembe vredna je tudi podpora župana in občine, ki dihata z ljudmi tudi, ko gre za spomine iz preteklosti oz. NOB.

Slavnostni govornik v Kulturnem domu je bil prvi predsednik predsedstva  po osamosvojitvi Milan Kučan. Modre besede in umirjene misli so pokazale pot in povezavo med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Ena izmed njih je bila tudi ta, da samostojna država Republika Slovenija temelji tudi na NOB in Kobariški republiki. Tudi zavezniki takrat in danes ter mednarodno priznane meje so posledica in dosežek narodnoosvobodilne borbe in ne medvojnega izdajstva.

Govor prvega predsednika Milana Kučana.

Slike so v povezavi.

 

Tekst: Miloš Šonc

Foto: Drago Kosmač in Miloš Šonc

Delite na socialnem omrežju!